Valery van Moto Moto

Valery runt het duurzame modemerk Moto Moto. Voor de productie ervan werkt ze samen met teams in Kenia en Somalië. Vorig jaar bracht ze de Maasai Shuka-collectie uit met jurken in sprekende kleuren en de herkenbare geruite print. 

Daarnaast zet Valery zich ook in voor een partnerschool in Kenia, waar ze maaltijden voorziet door middel van de verkoop van zomerse juwelen. Check zeker de website waar je alles kan terugvinden over de actie van Moto Moto ten voordele van een prachtproject. – Doen hé!

Hoe verandert de lockdown je job?

Moto Moto’s mode wordt handgemaakt in Somalië en Kenia… en ook daar heeft COVID 19 een grote impact.

Meerdere mensen in de regio zijn besmet met het coronavirus. Gelukkig namen overheden snel maatregelen. Zo is er bijvoorbeeld een avondklok tussen 19u en 5u om minder mensen op straat te hebben, er is geen transport meer uit of in de ‘counties’ (gelijkaardig aan Belgische provincies) waar bevestigde besmettingen zijn, iedereen moet verplicht een mondmasker dragen, scholen zijn gesloten, drukke plekken worden vermeden, … 

Moto Moto is trots om samen te werken met getalenteerde partners in informele wijken (of ‘sloppenwijken’) en vluchtelingenkampen en om deze partners meer kansen te bieden en een goed inkomen te garanderen. 

De faciliteiten in deze wijken creëren echter een groter risico op coronavirus besmetting voor de bewoners. Er is gebrek aan stromend water om regelmatig handen te kunnen wassen. Mensen wonen in kleine onofficiële gebouwen, gemaakt van houten of metalen platen en delen één kamer met meerdere familieleden, wat social distancing onmogelijk maakt.

Toegang tot de ziektezorg is gelimiteerd. Mensen in deze buurten leven meestal ‘hand to mouth’, wat betekent dat als men niet werkt er ook geen geld is voor eten. Veel werk-opportuniteiten vallen weg en tegelijk gaan de voedselprijzen continu omhoog (buiten COVID 19 is er – mede o.w.v. klimaatsverandering – ook al meerdere maanden een immense sprinkhanenplaag in de regio die gewassen verwoest).

In deze situatie heeft Moto Moto jammer genoeg de beslissing moeten nemen om de productie voor de SS20 collectie te pauzeren. De gezondheid van onze partners komt voorop en het risico op ziekte kon in deze omstandigheden jammer genoeg niet gemitigeerd worden. Ook onze partnerschool, Bignet Education Centre, in Dagoretti, Kenia is gesloten. Sinds 2018 financiert Moto Moto de dagelijkse schoolmaaltijden in deze kleuter- en lagere school met 300 studenten.

We moesten creatief zijn! Wat kunnen we samen doen tijdens deze moeilijke periode om mensen die thuis in lockdown zitten blij te maken met iets kleins EN tegelijk ervoor te zorgen dat partners in Kenia en Somalië toch een inkomen verdienen EN te zorgen dat onze 300 studenten toch nog een maaltijd hebben? Het antwoord daar op lees je bij de volgende vraag.

Wat doe je om je klanten enthousiast te houden?

Veel Moto Moto-klanten en volgers zitten nu veilig thuis en willen graag anderen helpen, maar weten niet hoe.

Daarom heeft Moto Moto een solidariteitspakket gemaakt. Het pakket heet “One Love. One Tribe.” , omdat we immers allemaal met de problemen, angsten, onzekerheden van COVID 19 te maken hebben. We voelen ons meer verbonden met mensen rondom de wereld dan ooit te voren. We gaan deze strijd samen aan en samen zullen we er ook sneller uit komen!

Elke One Love. One Tribe. kit heeft een leuk Moto Moto item, zoals een haarband, ketting of enkelband, én een Moto Moto armband.

Wanneer je een kit koopt, kan je jezelf, vriendin, zus, … verrassen met iets leuks en tegelijk verras je kindjes op onze school met maaltijden!

Er zijn 5 verschillende kits en elke kit draagt een naam die ons wat extra moed geeft!

  • We are impactful – steunt 30 maaltijden
  • We are powerful – steunt 40 maaltijden
  • We are together – steunt 50 maaltijden
  • We are kind – steunt 60 maaltijden
  • We are safe – steunt 70 maaltijden

One Love. One Tribe steun je hier.

Stel je nu orde op zaken of ga je op zoek naar nieuwe producten en/of manieren om je business verder uit te bouwen?

De huidige situatie laat iedereen stil staan bij hoe we omgaan met onze planeet en met anderen. We denken meer na bij wat we doen en de impact die we achterlaten. Duurzame mode zoals die van Moto Moto wordt daarom nog relevanter! Onze eerlijke werkwijze en persoonlijke relatie met de makers van onze mode, onze plastic-vrije verpakking, onze lokale projecten die mensen in nood helpen, … zijn allemaal dingen waar we mee doorgaan.

Heb je nieuwe talenten en passies ontdekt? 

Het is best druk met Moto Moto en Emboo River, de eerste 100% eco lodge in Oost Afrika, gelegen in de Maasai Mara in Kenia, die ik samen met 2 partners run. (lees hier meer over Emboo River: https://www.uantwerpen.be/images/online/magazine/MUA34/42/

Gelukkig is er wel wat tijd om lekker te koken. Ik probeer momenteel een perfecte Keniaanse chapati te maken, dit is een soort plat en zacht brood. Via Whatsapp krijg ik hulp van Chef Julius, die bij ons werkt in Emboo River.

Outfit tijdens lockdown: sweatpants of jeans?

Comfortabele outfits zoals Moto Moto’s Maasai Shuka jurken… of een legging en T-Shirt met heel veel Maasai juwelen! Een beetje bling bling, fleurt mijn dag op.

Favoriete boeken? Waarom zou je ze aanraden?

Ik probeer al heel lang ‘Sapiens: A Brief History of Humankind’ door Yuval Noah Harari uit te lezen. Het boek volgt de geschiedenis van de mens en geeft enorm veel interessante inzichten. Verder is elk boek van Chimamanda Ngozi Adichie een aanrader!

Favoriete app op je smartphone en waarom?

Whatsapp is de manier om met onze teams in Kenia en Somalië in contact te blijven.

Wat is het eerste dat je na de lockdown zal doen?

Naar Kenia vliegen om onze teams te bezoeken.

Benieuwd naar al de funky prints van Moto Moto? Haast je dan naar de website of Instagram-pagina. En vergeet daarbij zeker geen maaltijd te doneren :-).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: